lördag 30 december 2006

Ingas kalkon middag med stuffing och Ingas potatis

En till två gånger om året slår jag till stort och lagar en riktig engelsk kalkonmiddag med stuffing och allt (utom yorkshire puds har inte köpt ett muffintray än) Oftast sker denna händelse i juletid vilket det gjorde i år. Vi har alla olika favoriter i familjen, Herman älskar potatisen, Totte och mamma kalkonen och stuffingen och både jag och mor älskar såsen.
I vanliga fall brukar alla vara med och spisa kalkon men denna jul var det bara jag, mor, Totte, Herman och murmur så det blir säkerligen en kalkonmiddag till i påsk.

För att göra min kallemidag behöver man följade ingredienser:

1 st kalkon (som får rum i ugnen)
2 st citroner
2 knippen kruspersilja
1 pkt rimmat sidfläsk (stort)
vitlök
ett litet pkt äkta svenskt smör
1 stor stekpåse
potatis (om du tror att du har skallat tillräkligt, lägg till hälften så mycket till)
olja (oliv eller raps)
lök
morötter
buljongtärning höns & örtagård persilja vitlök
ljus maizena redning
portvin gele
svartvinbärs gele
stor byta lätt creme fraisch

Kalkonen
Jag brukar börja med att ta ut påsen ur kalkonen som innehåller halsen och levern. Dessa bryner jag i smör en stor kastrull , när de har fått fin färg slänger jag i 1-2 gula lökar i klyftor, 2 morötter i stora bitar och hela vitlöksklyftor (efter smak) bryner det snabbt och håller sedan på ungefär 7 dl vatten och en hönsbuljongtärning och låter koka upp och reduceras ner. Så klart måste den skummas av ett par gånger annars klarar den sig själv på platten i över en timme.

Stuffingen
Steg två är att tärna det rimmade sidfläsket, hacka en hel solo vitlök, riva skalet av 2 citroner, blanda sedan ner allt i en bunke. Riv ner de kruspersiljan, (endast bladen stammarna läggs i buljongen) pressa i saften av en citron och en rejäl klick smör salt och peppar. Knåda ihop allt till en röra.

Ta fram kalkonen igen och skär bort gumpen gnid sedan in hela kalkonen med en vitlöksklyfta, använd sedan händerna för att att låsa skinner från kroppen så att det går att lägga in sidfläskröran på ovan och undersidan av kalkonen och vid klubborna.

Få in så mycket av fyllningen innanför skinnet som möjligt, det som blir över stoppar du inne i själva kalkonen tillsammans med de 2 citronerna som man delar på mitten (gör inget att den ena är utjuicad den avger smak endå) och en delad vitlök.

Salta och peppra på kalkonens skin och läg den i en stekpåse så slipper man att ösa den och så. Jag brukar lägga den "upp och ner" på en långpanna så att köttet blir mört och saftigt.
Sätt in i ugnen på 170 grader och beräkna 30 min per kilo.
Glöm inte bort att ställa den så långt ner i ugnen som möjligt.

När kalkonen är färdig och urtagen ur stekpåsen brukar jag börja med att ta bort vingarna och klubborna för de är oftast så pass möra att de bara rammlar av. Sedan tar jag ut det som stoppas inuti kalkonen, citronerna och vitlöken brukar jag slänga men inte det rimmad sidfläskröran.
Efter det brukar jag ta bort skinnet och stuffingen från kalkonen, skinnet skär jag ner i småbitar och steker det tillsammans med sidfläskstuffingen så att det blir krispigt och gott. Stuffingen är lätt att ta reda på under tiden som kalkonen skär upps.

Ingas rostade potatis
När kalkonen har ställts in i ugnen är det lika bra att börja skala potatisen med det samma. Om potatisen är av olika storlek, dela dem så att de är lika stora och koka dom i ca 15 minuter, de ska vara lite hårda i mitten. Jag brukar koka dem tillsammans med en örtagårgsbuljong tärning persilja och vitlök och ett par klyfftor vitlök så att de får lite smak.

När potatisen har kokat färdigt låt dem kallna för de ska refflas med en gaffel så att de blir lite "ruffsiga" har ni ett stort durkslag i metall kan man skaka runt dem i ett sådant. Under tiden potatisen kallnar ska olja värmas i en långpanna (gör jag denna potatis till annat än kalkon brukar jag slänga med lite vitlök eller chilli i oljan) i ugnen ovanför kalkonen. Det behövs ganska mycket med olja så se till att hela långpannan år oljig. När oljan är varm är det bra att ta ut pannan och hälla i potatisen men ta det varligt olyckor kan hända aå lätt. En gång började oljan att brinna i ugnen...
Skaka runt potatisen så att den blir oljig på båda sidor och salta och peppra (tv-salt är att rekomendera och för etr som inte vet vad tv-salt är så är det så klart flingsalt) Ringla sedan lite extra olja över om det behövs och ställ högst upp i ugnen i ca en timme. Vänd på potatisen när de har fått en fin coh hård skorpa. När potatisen är färdig så ska den låta ihållig om du knackar på dem.


Såsen
När kolkonen är färdig klipp upp påsen och låt all mumsig sky rinna ut i långpanna, häll sedan över detta i en kastrull och redusera ner till en fin sky. Ställ den sedan kallt så är det bara att ta upp fettet med en sked när det har stelnat till lite.
Häll ihop buljongen som gjordes av halsen och levern och stekskyn från stekpåsen koka upp och häll i lite vit maizena redning och låt koka upp under omrörning. När det har kokat upp häll i lätt creme fraischen och ha i 1,5 matsked portvins gele och 1 tsk svartvinbärsgele. Rör om tills det har smällt ihop och krydda efter behag.

Tillbehör
Vi brukar äta kokta bönnor eller broccoli till och så klart rödvinbärs gele och portvins gele. Den svartavinbärs gelen har vi endast i såsen. Och så klart den krispiga stuffingen!

Smaklig spis!





3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta får det bli på lördag!

Pappa Pyr sa...

Hej Inga! Tack för ditt fina recept, familjen älskade det!

Det här ska jag sprida vidare; vi äter LCHF också så det är bra med recept utan men massa ströbröd.

Ha det gott,
Johan

Inga sa...

Johan,

jag har sedan inlägget skrevs "för enklat & för finat" kalkon middagen, kommer att lägga upp det på bloggen i framtiden, om du är intresserad.