fredag 5 januari 2007

Nyårs supé

Jag har aldrig varit ett stort fan av nyårafton absolut inte de senaste åren, så när sambon sade att han ville åka till det snöfria Sälen sade okej du kan åka jag stannar i Ulleröd och gör det jag gör bäst på nyårsafton... laga en massa mat, göra mumsiga drinkar och somna i soffan innan tolvslaget. Jag hann med allt detta innan tolv förutom att jagsomnade inte i soffan i år utan i Hermans säng. =)

År 2005 åkte Fam af Ulleröd till Börringarna, detta hade de tänkt att göra förra året oxå men DM i innebandy satte stopp för de planerna, så jag fick hoppa i Inga förklädet och gjorde tre meny förslag till vad som skulle förtäras på självaste nyårsafton 2006.

Vi brukar ha lite svårt att orka äta en hel tre rätters meny så i år hade vi ett litet försnacks och fördrink cirka en timme innan det var dags att äta huvudrätten

Försnacks
Parmaskinka, chevré och blåbärsgratinerade baugette skivor.

Dela först baugetten på sniskan så att det blir lagomstora skivor. Lägg sedan en halv parmaskinkskiva i botten sedan en chevré bit som täcker nästan hela baugetteskivan och toppa med blåbär. Det går bra att använda frusna bär men se till att de har tinat först. Gratinera i ugnen tills osten har smällt lite och brödet blivit krispigt.

Fördrink
Gin, lime, råsocker, tranbärsjos & Freaky fläder

Muddla två lime som du har delat i kvartingar med 1msk råsocker. Muddla betyder att man stöder samman lime och socker med en träslev så att all jos ifrån limen kommer ut. Detta kan du göra i tillbringaren som det ska serveras ur.
Häll i ginen beräkna en 8:a per person (pp) häll sedan i lika mycket tranbärsjos som gin och 1dl freaky fläder. Ställ in i kylen tills det är dags att servera. Servera i coktailglas eller whiskeyglas. Toppa upp ytterligare med lite freaky fläder så att det blir lite bubbligt.
Glasen brukar jag ställa i frysen så att de blir riktigt riktigt kalla. Detta är en ganska syrlig drink så för att få den lite sötare lägger jag i en tesked med min frusna flädersaft. Detta recept kommer att komma i sommar då flädern blommar igen.

Huvudrätten
Helstekt oxfile med kokt färsk sparris och en ljumen spenat och ruccola sallad med vitlök & rödlök och chillibea.

Oxfilen lade jag i en marinad kvällen innan som bestod av japansk soja, risvinsvinäger, cidervinäger och skivad färsk röd chilli och vitlök.

För att göra detså lätt för mig som möjligt lagade jag oxfilen i en stekpåse och sektermometer. Innan jag lägger den i stekpåsen brukar jag brynna den i en stekpanna innan så att den får en fin krispig ytan, men i år var filen så stor (hela 1.8 kilo så det var lite svårt att få ner den i en stekpanna) Vi tycker om när det är rosa i mitten så då räcker det med 56 grader i den tjockaste delen. Detta tog nästan en timme.

Sparrisen är bara att koka som vanligt i välsaltat vatten tills den blir mjuk, brukar inte ta mer än 5 minuter.

Under tiden som sparrisen kokar och köttet ligger och vilar är det bra att börja med den ljumna salladen som bara tar ett par minuter.
Börja med att skiva vitlöken i tunna skivor och rödlöken i halvmånar, sautera dessa i en teflonwok tills de blir mjuka med tv-salt och vitlökspeppar, häll sedan i en påse färsk babyspenat och en påse ruccola. Rör om så att allt blandas väl och blir ljumet. Salladen är färdig när spenaten och ruccolan har mjuknat och "tappat" sin naturliga form.

Chilli bea kan man göra på flera sätt, den som känner att man har tid vispar ihop en egen, men jag tycker att i detta fall kan man lika gärna använda sig av en påsbas, gör den bara lite mer flyttande än i vanliga fall. När den är färdig ha i 1-2 tsk Sambal olek och en färsk röd chilli hackad.

Min familj är en ölfamilj så vi drack öl till men en chianti skulle passa utmärkt till detta.

Desserten
Vaniljpannacotta med hjortron & chokladsockerkaka.

Koka upp 5 dl grädde med 1.5dl socker, 2msk vanilj vodka och 2 tsk vaniljsocker. Följ anvisningarna för gelatinbladen eller gelantinpulvret, du behöver 4 gelatin blad. Häll sedan upp i glasformar efter behag om du inte vill servera i glasformen utan på tallrik lägg plastfolie i glasen så är det lättare att få ut. Man kan även smörja med lite olja innan man lägger i plastfolien.
Låt stå i kylen tills de har stelnat, kan ta ett par timmar, men dessa kan man utan problem göra dagen innan men glöm inte bort att sätta plastfolie över glasen.

När jag gjorde hjortron likören blev det en massa bär över dessa frös jag in i småburkar. Till nyårsafton så passerade jag en sådan burk med lite vaniljsocker och serverade detta som en spegel till pannacottan. Vi hade även lite chokladsockerkaka kvar sedan dagen innan som även den serverades till, det behövdes för hjortronen var det en rejäl umpf i. =)

Smaklig spis!

Inga kommentarer: