torsdag 16 november 2006

Ingas Hjortronlikör

I vanliga fall brukar Inga ta semester samtidig som sommaren går i ide, men i år är inget vanligt år, hösten har tagit slut och vinter kom för att sedan byta av med hösten igen. Sara har studieuppehåll och jobbar extra lite nu och då, och idag är jag ledig och Inga har fått lite mer utrymme i mitt liv.
I vanliga fall brukar hon komma fram tillsammans med jultallen ett par dagar innan julafton men inte i år inte som tidigare år och tur är väl kanske det...

Jag och min sambo har bestämt oss för att göra så många av julklappas som möjligt själva. (jag bestämde och han höll med) Delvis för att det blir mycket billigare då och så vill jag sprida lite mer Ingakärlek runt om i Sverige.
En vacker dag kanske det finns ett imperie av Ingas hemmagjorda och tips!

För en och en halv vecka sedan började vi med julklapp nummer ett, Ingas hemmagjorda Hjortronlikör. (denna julklapp kommer så klart att endast ges till den myndiga delen av släkten) Ideen fick vi i sommras när Tobias mamma gjorde egen jordgubbslikör, och jag måste säga att det var det närmsta ambrosia jag har druckit på länge och jag är inte ett likör freak. Och har man världens snällaste far som varje år kommer med en massa hjortron gör ju inte saken sämre direkt. En miss var att vi gav bort en massa hjortron till både min och Tobias mamma i sommras för jag hade för mycket. Jag vet att man inte kan ha för mycket hjortron men tyvärr så är delikatesslådan i vår lägenhet väldigt liten. Men det betyder bara att de får en mindre flaska än de andra och receptet ned skrivet.

Ingas Hjortronlikör

1 liter hjortron (jordgubbar 2 liter)
-tinade, gör inget att de varit frusna innan

130 cl sprit
-vi kör med brännvin special för den smakar inte så mycket i sig själv som tex absolut och smirnoff

15 dl socker
-nu har det kommit ett socker som heter sweet and low som vi till vis del använde oss av, man behöver bara 0,7 per 1 dl socker.

Börja med att hälla i all sprit i en stor valfri bunke som helst har lock. Jag använder mig av en stor 5l kastrull.

Häll sedan i sockret och rör om. Allt socker kommer inte att lösas upp med det samma.

Häll sedan i bären och rör om.

Spriten och bären behöver stå i rumstemperatur i 6-8 veckor.

Rör om lite då och då

När likören är färdig efter 6-8 veckor man får bestämma lite själv när man tycker att det smackar bra och har fått rätt konsitens.

Sila genom en saftduk och buteljera. Låt stå svalt och mörkt tills det är dags att korka upp.

Likören är god att dricka som avec, i en liten coktail eller varför inte ringla lite över glassen.

Denna lilla söta flaska kommer tillsammans med flera små godheter att ställas i en flaskbärare av trä och ges bort i julklapp.
De andra presenterna kommer att läggas in i denna blogg när Inga har gjort dem.

1 kommentar:

Anonym sa...

Inga, en mycket efterlängtad person i många delar av världen. Även i Skåne...
Tänka sig vad hjortronlikör kommer att bli populärt till jul. I den äldre delen av släkten finns det en person utan Internet(tack och lov, annars hade hon nog kunnat luska ut var hon får...)som nog kommer att få två flaskor, om vi nu inte kommer på något annat förstås!
Må Inga få ett långt och lyckligt liv! Vi ser fram emot fler recept som vi har haft glädjen att få ha inmundigat i det trevliga sällskapet av "Inga"!
PK
Mostret med familj