lördag 8 januari 2011

Ingas Gröna ärtsoppa

På nyårsafton var vi bjudna på galej hos våran vän Emil, då det var 18 vuxna och 3 barn på tillställningen blev matenuppdelad och vi "vann" förrätten, det enda vi hade att gå på var att det skulle vara en soppa, så vad gör man när det finns allergier, vegetarianer och annat otyg?
Vi bestämde oss för att göra en grön ärtsoppa som utan problem kan ätas både varm, kall eller "ljumen", och kan utan problem förberedas dagen innan.

Tillagningstid ca 20 minuter

Detta behövs på ett ungefär till 4 st förrättsportioner:
1 påse frysta tinade gröna ärter (600gr)
1 solo vitlök
1 splash grönsaksfond
ca 2 msk creme fraich (vi körde valios mellan, laktosfri)
ca 2 msk kokande vatten
Smaka av med Pepparmix & salt

Garnering
Ärtskott
Solrosskott
En riktigt god extra virgin olive oil

Börja med att mixa de gröna ärtorna, vitlöken & Pepparmix, detta gjorde vi med en stavmixer då vi inte längre äger en matberedare och det gick hur bra som helst. Det kan behövas spädas med lite lite vatten men det gör ingenting för varken smak eller färg. =)

Passera ärtröran genom en sil, koka upp och häll i creme fraichen, grönsaksfonden och kokande vatten till önskad konsistens. Ska soppan ätas varm vid ett senare tillfälle kokar man endast ihop ärtröran och väntar med att ha i creme fraish vatten och fond tills den ska serveras.

Garnerna med ärt- och solrosskott och ringla över lite av en riktigt riktigt god extra virgin olive oil, olivoljan gör väldigt mycket för smaken så hoppa inte över den.
Servera med Matildas Parmensanbröd.

Inga kommentarer: